Vrijwilligerswerk in het buitenland? De VWC zegt: doen!

Bij vrijwilligers in het buitenland denk je al snel aan avontuurlijke, moedige mensen met veel kennis van verschillende talen en culturen, maar eigenlijk is het voor iedereen geschikt. Tegenwoordig zijn er over de hele wereld organisaties die staan te springen om vrijwilligers en die veel moeite doen om een inschrijving aantrekkelijk te maken. Heb jij tijd over en wil je graag iets voor een ander doen? Wie weet kun jij aankomende zomer al aan de slag! 

Waarom?

Niet alleen draag je bij aan het welzijn van anderen, het doen van vrijwilligerswerk is per definitie ook goed voor jezelf. Je krijgt waardering, haalt voldoening uit de werkzaamheden en je kunt er ook nog wat van leren. Door daarnaast de grens over te gaan maak je kennis met andere culturen, andere mensen, talen en met een beetje geluk kom je met een prachtig kleurtje terug. Het is namelijk vaak zo dat bij veel projecten ook ruimte is voor vrije tijd en excursies. Je bent dus niet alleen maar aan het werk, je krijgt ook veel van de omgeving te zien. 

Hoe?

Alleen al via zoekmachines is een enorme hoeveelheid te vinden aan organisaties en projecten, opgezet vanuit Nederland maar ook vanuit het buitenland. Op de meeste websites kun je zien in welke periode er projecten zijn, in welk gebied en wat de werkzaamheden zijn. Er zijn onder andere bouwprojecten, sociale projecten, voorlichtingsprojecten en taalprojecten. Je kunt je meestal online inschrijven, maar even binnenlopen of bellen met een organisatie kan natuurlijk ook. Wel is het in de regel zo dat je een eigen bijdrage betaalt, bijvoorbeeld voor onderdak, bemiddelingskosten en eten. Houd ook rekening met de kosten van een vliegticket; bij vrijwel alle projecten betaal je de reis zelf. 

Tips?

Je hebt besloten dat je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen, maar daarmee ben je er nog niet. Denk bijvoorbeeld aan inentingen, aan de geldigheid van je paspoort of ID, medicatiegebruik en het regelen van een uitgebreide reisverzekering. Ook kan het zijn dat je specifieke dingen mee moet nemen zoals een zaklamp, klamboe of malariapillen. De organisatie die het project organiseert kan je daar bij helpen en zal je niet onvoorbereid op reis sturen. 

Waar kan ik terecht in Nijmegen?

In Nijmegen zit een aantal organisaties dat vrijwilligersprojecten in het buitenland aanbiedt. Er zijn interessante projecten te vinden bij onder andere Be More, IBO Nederland en Study Travel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: