Anderen helpen maar ook zelf iets bereiken? Dat kan en dat mag!

Joany Dahlmans, Projectmedewerker Vrijwilligerscentrale Nijmegen

“Afgelopen september vertrok ik naar Rome voor een trainingsweek. Samen met vierentwintig andere Europeanen heb ik gebrainstormd, gediscussieerd en gepraat over competentieontwikkeling en informeel leren. Ik had niet verwacht dat ik bij terugkomst zo anders tegen vrijwilligerswerk aan zou kijken.”

Het ontwikkelen van competenties is niks nieuws, maar het is tot nu toe altijd in een adem genoemd met een formele leeromgeving. Denk aan hoger onderwijs, aan een betaalde werkplek of aan een stage. Het ontwikkelen van competenties in een informele omgeving zoals vrijwilligerswerk, daar hoor je niet veel over, maar tóch kan het.

Het begint bij een stukje bewustzijn. Sta stil bij het feit dat alle activiteiten die je als vrijwilliger uitvoert bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling. Dit kan op allerlei gebieden zijn; bijvoorbeeld sociaal, zakelijk, communicatief of organisatorisch. Vaardigheden waar je eerder niet of in mindere mate over beschikte ontwikkel je stap voor stap. Je hebt het misschien niet eens in de gaten. Het is daarom belangrijk te beseffen dat vrijwilligerswerk invloed kan hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd vraagt dit bij organisaties die met vrijwilligers werken eveneens om een stukje bewustwording.

Daarnaast is het voor toekomstige werkzaamheden en functies belangrijk dat je deze nieuwe vaardigheden en competenties benoemt. Dat betekent een trendbreuk in het denken over vrijwilligerswerk. Vroeger leek het wel dat vrijwilligerswerk geen eigenbelang kende. “Maar dat is zó 1950”, hoorde ik onlangs iemand zeggen.
Nog maar een klein deel van de vrijwilligers doet vrijwilligerswerk vanuit een idealisme. Tegenwoordig zijn gangbare redenen om vrijwilligerswerk te doen bijvoorbeeld; kansen vergroten op de arbeidsmarkt, ervaring opdoen na het afronden van een studie, re-integreren, beter Nederlands leren of het verkrijgen van studiepunten. Anderen helpen maar ook zelf iets bereiken..dat kan en dat mag!

Maar wat zijn ontwikkelde competenties als je deze niet documenteert? Vrijwel onzichtbaar. Gelukkig zijn er inmiddels dan ook meerdere manieren om competenties te documenteren. Zo heb je een EVC* certificaat, een Europass, kun je een portfolio maken of je CV uitbreiden.

Bron foto: http://www.sequelpower.com

*EVC – Erkenning Verworven Competenties

Heeft u vragen of opmerkingen over deze blog? Mail dan naar j.dahlmans@vwc-nijmegen.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: