Vrijwilligerswerk en een uitkering; mag dat?

U bent werkzoekende, maar u heeft eigenlijk geen zin meer om thuis te zitten. Het doen van vrijwilligerswerk is dan een optie, maar hoe zit dat eigenlijk als u een uitkering krijgt? Het doen van vrijwilligerswerk is toegestaan, maar er zijn voorwaarden aan verbonden. Het UWV heeft een aantal zaken op een rijtje gezet:

Vrijwilligerswerk is werk:

 • waarvoor u niet betaald krijgt (op een mogelijke onkostenvergoeding na) en waarvoor u ook geen betaling kunt verwachten;
 • dat u doet voor een kerk, moskee of een maatschappelijke organisatie (zoals een sportvereniging of een bejaardentehuis);
 • dat u of een ander niet eerder voor loon deed.

Geldt dit niet voor het werk dat u doet? Dan is het geen vrijwilligerswerk. Voor UWV bent u dan niet bezig als vrijwilliger. Dit heeft gevolgen voor uw uitkering. Vraag daarom voor de zekerheid altijd aan uw arbeidsdeskundige of werkcoach of u inderdaad vrijwilligerswerk doet.

Mag ik vrijwilligerswerk doen naast mijn uitkering?

Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om uw sociale contacten te onderhouden. Maar bent u op zoek naar betaald werk? Dan mag het vrijwilligerswerk uw re-integratie niet in de weg staan.

Mag ik een onkostenvergoeding krijgen?

Soms krijgt u een onkostenvergoeding voor uw vrijwilligerswerk. De maximale onkostenvergoeding is € 150 per maand. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 1.500 per jaar. Reiskosten worden hierbij niet meegeteld. Krijgt u niet meer dan € 150 per maand en € 1.500 per jaar? Dan heeft dit geen gevolgen voor uw uitkering.

Ontvangt u een hogere vergoeding? En kunt u niet aantonen dat dit hogere bedrag een onkostenvergoeding is? Dan verlagen wij uw uitkering wel. Wij trekken dan het bedrag boven de maximale vergoeding, af van uw uitkering. Het is dus belangrijk dat u de bonnetjes bewaart van de onkosten die u maakt.

Moet ik mijn vrijwilligerswerk aan UWV doorgeven?

Heeft u een WW-, WGA- of Ziektewet-uitkering? Of heeft u na 1 januari 2010 een Wajong-uitkering aangevraagd? Dan moet u het altijd aan ons doorgeven als u vrijwilligerswerk doet.

Heeft u alleen een WAO-, WAZ- of IVA-uitkering? Of heeft u vóór 1 januari 2010 Wajong aangevraagd? Dan heeft u geen sollicitatieplicht. U bent dan ook niet verplicht om aan UWV te melden dat u vrijwilligerswerk doet. Maar om misverstanden te voorkomen, adviseren wij u het toch te doen.

In de volgende gevallen bent u altijd verplicht om vrijwilligerswerk te melden:

 • U krijgt meer betaald dan een onkostenvergoeding van € 150 per maand of meer dan € 1.500 per jaar.
 • U doet vrijwilligerswerk dat u voorheen niet had kunnen doen. Het is dus een aanwijzing dat u meer werk aankunt.

Hoe meld ik vrijwilligerswerk?

 • Heeft u een WW-uitkering? Dan kunt u uw vrijwilligerswerk doorgeven aan uw werkcoach. Of bel met UWV Telefoon Werknemers 0900 – 92 94.
 • Heeft u een WIA-uitkering? Dan kunt u uw vrijwilligerswerk doorgeven aan uw arbeidsdeskundige. Of bel met UWV Telefoon Werknemers 0900 – 92 94.
 • Heeft u een Ziektewet-uitkering? Dan kunt u uw vrijwilligerswerk doorgeven via UWV Telefoon Werknemers 0900 – 92 94.
 • Heeft u een Wajong-uitkering aangevraagd na 1 januari 2010? Dan kunt u uw vrijwilligerswerk doorgeven aan uw arbeidsdeskundige. Gebruik hiervoor het formulier Wijzigingen doorgeven als u een WAO- WAZ- of Wajong-uitkering heeft.
 • Heeft u een WAO- of WAZ-uitkering? Of heeft u vóór 1 januari 2010 Wajong aangevraagd? Dan kunt u uw vrijwilligerswerk melden met het formulier Wijzigingen doorgeven als u een WAO- WAZ- of Wajong-uitkering heeft.

Is vrijwilligerswerk een sollicitatieactiviteit?

Vrijwilligerswerk is geen sollicitatieactiviteit. Het is niet de bedoeling dat u ergens begint als vrijwilliger om na een tijdje wél betaald te krijgen. Wél kunt u met vrijwilligerswerk uw kansen op betaald werk vergroten. U krijgt als vrijwilliger namelijk meer kennis en ervaring en u doet sociale contacten op.

Moet ik blijven solliciteren als ik vrijwilligerswerk doe?

Heeft u een WW-, WGA- of Ziektewet-uitkering? Of heeft u na 1 januari 2010 Wajong aangevraagd? Dan heeft u sollicitatieplicht. Dit betekent dat u altijd moet zoeken naar een betaalde baan. Krijgt u betaald werk aangeboden? Dan moet u dit accepteren. Ook als dat betekent dat u daardoor moet stoppen met uw vrijwilligerswerk. Als u dat niet doet, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering.

Kan ik een ontheffing van sollicitatieplicht krijgen?

Als het vrijwilligerswerk uw kansen op een gewone baan vergroot, kunt u soms een ontheffing krijgen van sollicitatieplicht. Deze ontheffing geldt dan voor 6 maanden. Dit kan als:

 • u gemiddeld ten minste 20 uur per week besteedt aan vrijwilligerswerk;
 • het vrijwilligerswerk langer duurt dan 3 maanden;
 • u geen loon ontvangt voor dit vrijwilligerswerk;
 • u niet in een re-integratietraject zit.

Overleg dit altijd met uw arbeidsdeskundige of werkcoach. Die neemt de ontheffing dan op in uw werkplan of participatieplan. Na een halfjaar kijken wij of u nog eens 6 maanden niet hoeft te solliciteren. Daarna kunnen wij deze periode steeds met 1 maand verlengen als het vrijwilligerswerk voor u nuttig blijft.

 

                                                 

Bron foto: RTV N-H

Bron foto: RTV N-H

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: